שלב ראשון בעיצוב – מסדרים את הבית

"בית מעוצב הוא בית מסודר, ובית מסודר הוא בית בו לכל חפץ יש כתובת" (ברברה ברזין, דקה אחרי שנכנסתי לסטודיו שלה, ועד שנה וחצי אח"כ, בתדירות של אחת לשעה).
נו, אז הפנמתי, ומהר מאוד גיליתי שגם כל פנגשואיסט מתחיל, כל מאמן אישי ואפילו הפליי ליידי, בעצם במיוחד היא, טוענים שבית מסודר הוא תנאי הכרחי לבית מעוצב נעים ונוח.

ואיך מסדרים? לאט ובזהירות, ועם הרבה שקיות זבל. לסדר בית שלם ביום אחד זו משימה בלתי אפשרית גם אצל עקרת הבית המושלמת. לכן, כדי לא להתייאש עוד לפני שהתחלנו, כדאי לעשות את זה צעד אחר צעד:
הצעד הראשון, סדר כללי בבית: קחו את סל הכביסה, שימו בו שקית זבל בפינה אחת, והתחילו בסלון, איספו לתוך הארגז את כל מה שלא שייך לסלון, והמשיכו למטבח… עיברו כך בכל הבית עם הסל ופזרו כל חפץ למקומו.
מטרת הסידור הכללי היא לא להיטפל לפינות קטנות בבית, אלא לשלח כל חפץ לכיוון הכללי שאליו הוא שייך. תוך אסיפת זבל בדרך… (אם תעשו את זה כל יום, זה יקח מקסימום עשר דקות וילך ויפחת מהר מאוד).

הצעד השני, שהוא למעשה אין ספור צעדים קטנים, אחד או שניים ביום, קטנים שקטים, והכי חשוב, להשתדל שיהיו בלתי מציקים: תפסו פינה אחת קטנה, מגירה אחת, מדף אחד, וסדרו אותו, סדר מופתי. שיפכו הכל החוצה, ומיינו היטב: חפצים שאין בהם כל שימוש או צורך – לפח או למסירה. חפצים נדרשים בחזרה למגירה.הכלל החשוב ביותר – לא להפוך ארון שמונה דלתות שלם על המיטה במטרה לסדר הכל בפעם אחת, כי התוצאה עלולה להיות יומיים של בהייה מתמשכת בבלגן, דיכאון קיומי, העברה של הבגדים מהמיטה לרצפה וחוזר חלילה כל בוקר וערב… ובעיקר ייאוש שיעצור את הסדר עוד לפני שהתחיל.לכן, מדף מדף, מגירה מגירה. לאט, בסבלנות, ועם שקית זבל גדולה.

sidur-shlav-rishon1.jpg

חדר ארונות – אפשר כך ואפשר גם אחרת…

המטרה – לעבור על כל ארונות הבית, כל המגירות וכל הפינות הנסתרות.

כולל המחסן – בו אתם לא באמת חייבים לשמור על העגלה של התינוק בן העשר שלכם (חנות יד שניה תפתור לכם את הבעיה בקלילות) כל מה שלא נעשה בו שימוש הגיוני כבר שלוש שנים, ולא ייעשה בו שום שימוש בעתיד הנראה לעין, למסור.
חדר השירות – תחשבו על הקונספט הבא: חדר השירות נועד לשרת אתכם בנוחות. לא לאחסן ערמות זבל שאין בהם שימוש. מכונת כביסה, מייבש, סל כביסה, מגהץ, חומרי ניקוי, כלי ניקוי שאתם אכן משתמשים בהם, כל השאר להעיף. דמיינו חדר שירות מרווח ונוח שאפשר להיכנס אליו בנוחות. ועכשיו העיפו את כל השאר לפח.

ארונות המטבח – אותו הכלל, מה שאתם לא משתמשים בו, מה שלא אוהבים באמת, הסרוויס מהחתונה, המתנה מהדודה…. ואפילו הטעות מהפתיחה של איקאה, כמה מקום פנוי מחכה לכם ברגע שתיפרדו מהם, ואם אתם כבר שם, זוחלים מתחת לארון הכיור, אתם באמת זקוקים למאות שקיות ניילון ועשרות קופסאות פלסטיק?
ספריות – להשאיר את הספרים, להוריד את כל השאר, להשתדל להשאיר מדף או שניים פנויים בספריה לטובת איזו גברת צבעונית שתשכב עליה ותרווח אותה. משחקים של הילדים- עוד נטפל בהם ביסודיות, אבל כרגע להשאיר את מה שמתאים לגיל, רק משחקים שלמים, למסור את כל השאר.

sidur-shlav-rishon2.jpg

פינת עבודה לפני ואחרי. מכשירי הכתיבה נתלו על הקיר בתוך מעמד לסכו"ם והמשטח נשאר פנוי

המופלא, תפרגני לעצמך אחד אופנתי.
אגב, גם החצר והמרפסת הם לא שלוחה של המחסן. להעיף את כל העציצים הגוססים, ואת כל הבימבות הנטושות, אפשר להשאיר בפינה סל גדול ורחיץ למשחקים של הילדים, ולאסוף את מיכלי השתילה, האדניות והעציצים לפינה אחת צפופה שתיתן מראה של יער פראי, והמון מקום פנוי בשאר המרפסת.


בסיום הפרוייקט הזה אם לא נאספה ליד הדלת ערמה של לפחות שלושה ארגזים מכובדים למסירה, וכמה וכמה שקיות זבל עצומות מימדים, התחילו מההתחלה. את הארגזים לא להוריד למחסן, וגם לא להשאיר ליד הדלת, למסור במהירות האפשרית לעמותות או לחנויות יד שניה, לפני שבתהליך זוחל ובלתי מורגש יחזור כל הזבל למקומו. מה מטרת הסדר? (מעבר לעונג הצרוף שמתגבר עם כל שקית שיוצאת)לברר באמת ובתמים כמה מקום איחסון חסר לכם בבית, ומאיזה סוג (ארון בגדים, מה בארון הבגדים יותר תליה או עוד מדפים, ספריה או ארונית באמבטיה).עיצוב הבית יתחיל מהוספת פתרונות איחסון חכמים ונכונים במטרה לפנות כמה שיותר ברדק יומיומי לטובת רוגע, שקט שלווה ויופי. ולזכור כל הזמן שלרצפה פנויה ומדף ריק בספריה יש ערך מוסף עצום במראה המאוורר והנקי של הבית, ותחושת המקום שהם נותנים.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר "החיים הטובים"